Genel YÜKSEK YAPI (PLAZA) İKAZ LAMBALARI

YÜKSEK YAPI (PLAZA) İKAZ LAMBALARI

Bu konuyla blog’umuzda daha yer vermiştik. Ancak bugün, ICAO ve Uluslararası diğer standartlar ile ülkemizde ki kullanım farklılıklarını ve gözümüze çarpan yanlışlıklardan kısaca bahis edeceğiz.

İlk önce ülkemizden bir kare ile kıyaslamaya başlayalım ;

levent yanlış

 

Yukarıda ülkemizin en uzun plazalarının yer aldığı Maslak’dan bir kare mevcut. En sağda yer alan plazalarda sadece birer adet uçak ikaz lambası mevcut. Bayrak dikili olan plazada da ortada bir adet mania armatürü gözüküyor.

Fotoğrafın ortasına gelindiğinde bu sefer yine ikiz bir bina, ve nispeten daha doğru olan çevresel ikaz ışıklarının var olduğu gözüküyor ancak bu uygulamada maalesef doğru değil.En solda ki binada herhangi bir ikaz ışığı olmadığı da açık olarak görülüyor.

Şimdi ise ICAO kurallarının daha ciddiyetle uygulandığı bir Avrupa ülkesinden bir kare paylaşmak istiyorum ;

 

doğru kullanım,

En sağdaki  ikiz binalara dikkatli bakıldığında sadece en tepede değil, binanın 30 metrede bir ikaz lambaları ile işaretlendiği açık olarak gözükmektedir.Arka planda ki binalarda da uygulamanın bu şekilde yapıldığı gözükmektedir. Bu özellikle, yüksek yapılarda uygulaması gerekli ve çok önemli olan bir husustur. Binanın yüksekliğine göre bu ara katmanların sayısı değişebilir veya hiç gerekmeyebilir. Ancak özellikle 70 metre üzeri binalarda ara seviye işaretlenmesi çok önemli bir husustur.

Bu tip binalarda genel olarak düşük yoğunluklu,ve sürekli yanan mania armatürü kullanılmaktadır.Çünkü ICAO’ya göre düşük yoğunluklu ikaz lambaları sürekli olmak zorundadır.

Ancak ülkemizde genel olarak yanıp-sönen yani flash yapan ikaz uyarı lambaları tercih edilmektedir.Bunun yanı sıra yüksek binanın en üst noktasına konan bir ikaz ışığı yeterlidir düşüncesi hakimdir ancak bu büyük bir yanlıştır.

bina1-300x300

Yukarıda gözüktüğü gibi olması gereken, (yön değişebilir, binanın yeri, komşu binaların yüksekliği gibi faktörlerle) özellikle 70 metre üzeri binalarda orta seviyenin de uçak ikaz lambası ile işaretlenmesidir.

Bu ve benzeri tüm ikaz ışığı konuları için, en doğru ve profesyonel yardımcınız tabi ki biziz.

0216 356 56 30

Related Post

SİS KORNASISİS KORNASI

Sis Kornası veya diğer bir deyiş ile Sis Düdüğü;  özellikle sisli havalarda, gemileri seyir tehlikelerine, veya diğer deniz taşıtlarına karşı korumak dolayısı ile deniz trafiğinin güvenliğini sağlamak için kullanılan sesli